Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Želite da se vaše dete hrani zdravo?

14 Oktobar 2019
Zdrava ishrana bebe

Voće i povrće pružaju hranjive sastojke koji su od vitalnog značaja za zdravlje. Zdrava ishrana može imati veliki uticaj na zdravlje deteta, pomažući u izbegavanju određenih zdravstvenih problema, održavanju zdrave telesne težine, dobrog raspoloženja i oštrog uma. Ipak svi znamo da uglavnom nije lako privoleti decu raznovrsnoj ishrani. Šta više obrok se često pretvori u bojno polje.

Da li ste se ikada zapitali postoji li nešto što možete da preduzmete po ovom pitanju? Želite da vaše dete voli da jede voće i povrće?

Rešenje postoji. Važno je zapamtiti da se vaša deca ne rađaju sa žudnjom za slatkišima i picom i odvratnošću prema brokoliju i šargarepi. Potrebno je krenuti od malih nogu, zapravo još ranije. U stvari, mi još u materici počinjemo da osećamo i razlikujemo hranu! Istraživanja pokazuju da namirnice koje žena jede tokom trudnoće ne samo da hrane bebu, već mogu oblikovati kasnije preferencije prema određenoj vrsti hrane.

Čak i pre nego što su usta potpuno formirana bebe u materici mogu početi da osećaju hranu. Naravno deleći ukuse namirnica koje mama unosi u stomak. Iako je vaš probavni sistem odvojen od bebinog, molekuli hrane koju jedete ulaze u amnionsku tečnost (plodovu vodu). To nisu samo vitamini, minerali, masti i proteini, već i neki molekuli koji daju hrani jedinstveni ukus.

Istraživanja su pokazala da hrana koju jedete tokom trudnoće utiče na hranu koju će vaša beba voleti u godinama koje dolaze. Vodite računa o zdravoj ishrani i tokom trudnoće. Nemojte koristiti trudnoću kao izgovor da bi ste jeli nezdravu hranu. Zdrav način ishrane ne samo da vam pomaže da ostanete zdravi tokom trudnoće, već takođe postavlja osnovu da vaša beba voli zdrave, raznolike ukuse. Neki naučnici tvrde da bi hrana koju jedete tokom trudnoće mogla bukvalno oblikovati prehrambene navike vaše bebe, i na taj način uticati na zdravlje tokom ostatka života.

Kao što i mi možemo razlikovati različite ukuse, različitih intenziteta, izdvajajući one koji su nam najupečatljiviji, verovali ili ne, isto važi i za bebu u materici. Beba takođe uči da razlikuje različite ukuse, pošto sve što mama pojede biva registrovano čulom ukusa koje je u nastajanju. Tokom poslednjeg tromesečja vaša beba guta i do litar plodove vode. To joj pomaže da se pripremi za dojenje, jer majčino mleko sadrži i ukuse iz mamine ishrane.

Do 8. nedelje trudnoće neuroni iz mozga će se povezati sa čulom ukusa koje se razvija, ali vaše dete još uvek neće moći da okusi plodovu vodu koja ga okružuje. Do otprilike 16. nedelje receptori ukusa su već razvijeni. Do tada će vaša beba takođe početi da guta plodovu vodu. Molekuli tečnosti će ući u interakciju sa receptorima ukusa, a beba će doživeti svoj prvi ukus: slanu plodovu vodu.

Naravno ovo nije jedino što treba da uradite kako bi vaše dete steklo naviku zdravog hranjenja. Moraćete da odradite dobar deo posla uvođenjem uravnoteženih obroka i edukacijom deteta o važnosti uravnoteže ishrane. Međutim, započinjanje navika rano, još u majčinoj utrobi, olakšaće putovanje ka zdravoj ishrani i vama i vašoj bebi. Neka zdravlje vašeg deteta bude glavni prioritet!