Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Koronavirus i trudnice - Sve što treba da znate

18 Mart 2020
zabrinuta trudnica sedi na krevetu

COVID-19, poznatiji kao korona, bolest izazvana novim virusom, proširila se globalno. Svetska zdravstvena organizacija nedavno je COVID-19 označila kao pandemiju. Mnogo trudnica izrazilo je zabrinutost, kako za sebe, tako i za svoje bebe, i uticaju COVID-19 na njihovo zdravlje. Podaci kojima se trenutno barata su izuzetno ograničeni, ali ćemo pokušati da vam u nastavku pružimo odgovore zasnovane na činjenicama.

Kao što verovatno znate, virus se širi respiratornim kapljicama koje se izbacuju u vazduh kada osoba koja ima koronavirus kašlje ili kija. Takođe se može proširiti kada neko dodirne površinu zaraženu od strane osobe koja ima virus.

Opšti saveti

S obzirom na to da se radi o novom virusu, malo se zna o njegovom uticaju na trudnice. U ovom trenutku, stručnjaci misle da su trudnice podjednako izložene razvijanju simptoma ukoliko se zaraze novim koronavirusom. Trenutne informacije ukazuju da su simptomi verovatno blagi do umereni, kao i kod drugih obolelih ljudi u ovom uzrastu. Dakle trudnice se ne razlikuju od svoje uzrasne grupe.

trudnica pere ruke

Najvažniji korak je održavanje higijene ruku čestim pranjem sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Izbegavajte dodirivanje očiju, usta i nosa. Takođe bi trebalo da izbegavate velika okupljanja. Socijalno distanciranje je važno za ograničavanje širenja koraonavirusa. Ako imate blagi kašalj ili prehladu, ostanite kod kuće i ograničite izloženost drugim ljudima. Kijajte i kašljite u maramice koje odmah bacate, ili u lakat ukoliko nemate drugu opciju, kako ne biste razboleli druge. Hidratacija i adekvatan odmor takođe su važni za održavanje zdravlja vašeg imunološkog sistema. Savete kako da pobedite viruse i prehladu u trudničkim danima pročitajte ovde.

Da li su trudnice više ugrožene?

Ipak, ono što se postavlja kao najvažnije pitanje i izaziva najveću strepnju je kako eventualna zaraza koronavirusom utiče na trudnoću i na samu bebu. Svakako da se trenutno ne mogu davati neki definitivni zaključci i tvrdnje, s obzirom da se o virusu generalno nedovoljno zna. Ono što, po do sada dostupnim podacima, može da se kaže je da preliminarni rezultati ukazuju na to da ni trudnice ni bebe ne bi trebalo da su ugrožene.

stomak trudnice koja drži ruke na njemu

Zabeležen je mali broj prijavljenih problema sa trudnoćom ili porođajem (npr. prevremeno rođenje) kod beba rođenih od majki koje su tokom trudnoće bile pozitivne na COVID-19. U ograničenim studijama na ženama sa COVID-19 virusom, virus nije otkriven u majčinom mleku. Ipak još uvek zasigurno ne znamo da li majke sa COVID-19 mogu preneti virus putem majčinog mleka.

Studija koja je uključivala devet trudnica koje su bile zaražene COVID-19 i koje su imale simptome, pokazala je da nijedna beba nije bila pogođena virusom. Virus nije bio prisutan u amnionskoj tečnosti, grlu bebe ili u majčinom mleku. Izgleda da je rizik od prenošenja infekcije na plod vrlo nizak, i nema dokaza o fetalnim malformacijama ili efektima usled infekcije majke COVID-19 virusom. U prilog ovome govori i slučaj porodilje iz Grčke koja je bila pozitivna na COVID-19 virus. Kako javljaju grčki mediji porođaj je protekao bez problema, a rezultati prvog testa na koronavirus za novorođenče su negativni.

U svetlu najnovijeg razvoja situacije i podataka koje smo svi imali prilike da dobijemo, vidimo da su ipak registrovani slučajevi kada je i kod novorođenih beba konstatovano prisustvo virusa Covid 19. Ali ono što raduje i što posebno treba naglasiti je da u tim slučajevima nije bilo nikakvih tegoba niti komplikacija.

Ali da ponovimo još jednom. S obzirom na to da se radi o novom virusu, malo se zna o njegovom uticaju na trudnice i na novorođenčad. U ovom trenutku, stručnjaci misle da trudnice imaju podjednake šanse da razviju simptome, ako su zaražene novim koronavirusom. Trenutne informacije govore da su simptomi verovatno blagi do umereni. Mesta za panični strah nema, ali za obazrivost i pravovremeno reagovanje svakako da.

Medigen je tu za vas i u ovim teškim i neizvesnim danima za sve nas. Ukoliko želite da pročitate još edukativnih tekstova to možete učini klikom ovde. Uz nadu da ćemo se što pre vratiti normalnom ritmu života srdačno vas pozdravljamo.