Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Nov proboj u upotrebi matičnih ćelija za lečenje najtežih bolesti kod dece

03 Novembar 2017
cerebralna paraliza lečenje matičnim ćelijama novi proboj

Terapija sopstvenim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika poboljšava motoričke funkcije kod dece obolele od spastične cerebralne paralize, kao i veze između neurona u njihovom mozgu, pokazala je klinička studija objavljena u časopisu „Stem Cells Translational Medicine“.

Druga faza kliničke studije uključila je 63 dece sa različitim oblicima spastične cerebralne paralize, stanja koje najčešće izaziva oštećenje mozga pre ili tokom rođenja. Deca koja su dobila jednu intravenoznu dozu od barem 25 miliona matičnih ćelija po kilogramu telesne mase zabeležila su poboljšanje u motoričkim funkcijama godinu dana od tretmana. Napredak je bio veći, nego kod one dece koja su primala standardnu terapiju, kao i onih koji su dobili nižu dozu matičnih ćelija ili placebo.

„Ohrabreni smo rezultatima ove studije, koja pokazuje da adekvatno dozirane infuzije matičnih ćelija iz krvi pupčanika mogu da ublaže simptome kod dece sa cerebralnom paralizom“, izjavila je dr Džoan Kurcberg, pionir u terapiji matičnim ćelijama i specijalista za presađivanje koštane srži Djuk centra za autizam i razvoj mozga.

„Još imamo mnogo da učimo o ovoj terapiji, tako da je optimizujemo i učinimo dostupnijom deci sa cerebralnom paralizom. Ranija istraživanja su pokazala da je sasvim bezbedno da deca koja boluju od te bolesti dobiju infuziju sopstvene krvi iz pupčanika. Sada smo ustanovili i doze, pa planiramo dodatne studije koje će ispitivati korist koju možemo imati od ponavljanja terapije, kao i upotrebe donorskih ćelija“.

Kurcberg je pionir u istraživanju terapeutskog potencijala krvi iz pupčanika, koja je bogat izvor matičnih ćelija i kojima se leče različita maligna oboljenja, neurološki i genetički poremećaji. Krv iz pupčanika takođe sadrži druge terapeutske ćelije, za koje istraživači veruju da utiču na formiranje novih neuronskih veza kod dece sa cerebralnom paralizom.

 “Za svako dete napredak je drugačiji. U nekim slučajevima je sasvim suptilan, ali i najmanji progres može mnogo da znači”, kaže vođa studije dr Džesika San, specijalista za dečju hematologiju i onkologiju Djuk centra. 

“Na primer, sposobnost deteta da pomera šaku može da napravi veliku razliku u svakodnevnom funkcionisanju. Nadamo se da će terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika biti od koristi deci sa cerebralnom paralizom i povredama mozga”.

To je tek jedno u nizu istraživanja koja pokazuju veliku moć matičnih ćelija. Ako očekujete prinovu i želite da obezbedite sigurnu budućnost svoje bebe, na pravoj ste adresi. Medigen sarađuje sa Future Health Bankom matičnih ćelija, kojoj je poverenje ukazalo više od 75.000 porodica iz celog sveta.

Prijavite se POTPUNO BESPLATNO za čuvanje matičnih ćelija putem ovog linka: http://www.medigen.rs/maticne-celije-u-3-koraka  i ostvarite posebnu pogodnost: 420€ POPUSTA za čuvanje matičnih ćelija u periodu od 30 godina i 20.000€ za lečenje matičnim ćelijama i to BEZ PLAĆANJA UNAPRED!