Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Šta su matične ćelije

Šta su matične ćelije?

Maticne ćelije su osnovne gradivne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja embriona nastaju sve vrste tkiva, kao što su koža, srčani mišić, kosti...

Matične ćelije imaju sposobnost da se neograničeno dele i mogu da se razviju u bilo koji od 220 različitih ćelijskih tipova koji izgrađuju ljudski organizam.


Zašto matične ćelije iz pupčanika?

Matične ćelije su prisutne u gotovo svim vrstama tkiva odraslih ljudi gde im je uloga da popravljaju oštećenja izazvana bolestima, povredama i svakodnevnim životnim aktivnostima. Međutim vremenom ćelije iz našeg tela gube vitalnost i dejstvo im značajno slab,i obzirom da one stare zajedno s nama.

Upravo zbog toga, a nakon mnogobrojnih istraživanja, naučnici su pronašli način da sačuvaju vitalnost ovih tako važnih ćelija. Otkriveno je da pupčana krv novorođenčeta predstavlja bogat izvor matičnih ćelija. Te ćelije su izuzetno mlade i vitalne, imaju fantastičnu sposobnost deljenja, a krioprezervacijom ostaju zaštićene od uticaja iz spoljašnje sredine. Postupak njihovog uzimanja je veoma lak i potpuno bezbedan kako za majku tako i za bebu.


Zašto sačuvati matične ćelije?

Uz pomoć matičnih ćelija danas je moguće izlečiti više od 85 teških i donedavno neizlečivih bolesti. Među bolestima koje se leče su: maligna oboljenja, pre svega leukemije, limfomi, anemije, poremećaji imunog sistema...

Postoje dve vrste lečenja matičnim ćelijama: autologno (sopstvenim ćelijama) i alogeno (ćelijama doborovoljnog davaoca). Prednost autolognog nad alogenim lečenjem i terapijom je u tome što u slučaju određenih oboljenja, telo obolelog može da odbaci tuđe matične ćelije.