Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Razgovor sa stručnjacima: Šta sve mogu matične ćelije

27 Oktobar 2017
stručnjaci matične ćelije razgovor

Upotreba matičnih ćelija iz krvi pupčanika u lečenju brojnih neuroloških i hroničnih stanja poslednjih godina je "vruća" medijska tema, nakon što je više istraživanja dalo obećavajuće rezultate u sasvim novim načinima njihove primene.

Tim povodom, dr Majkl Čez, stručnjak za dečju neurologiju i epilepsiju, koji je pionir lečenja te bolesti matičnim ćelijama i dr  Džordan H. Perlou, iskusni ginekolog i akušer Medicinskog centra Baner Univerziteta u Feniksu, razgovarali su sa novinarima časopisa "Contemporary OB/GYN"  i razjasnili brojne nedoumice o upotrebi matičnih ćelija iz krvi pupčanika u lečenju mnogih bolesti.

Contemporary OB/GYN: Koje su prednosti upotrebe matičnih ćelija iz krvi pupčanika u lečenju bolesti?

Dr Čez: Krv pupčanika je interesantna delom zbog toga što predstavlja mešavinu različitih ćelija - hematopoetske ćelije, manju količinu mezenhimalnih i multipotene matične ćelije. Jedna od osnovnih prednosti krvi pupčanika kao izvora matičnih ćelija je u relativnoj nezrelosti ćelija. Zato su one fleksibilnije za upotrebu, što je od neprocenjivog značaja za naučnike koji od njih stvaraju različite tipove telesnih ćelija ili podstiču njihov rast.

PROČITAJTE VIŠE: http://www.medigen.rs/blog/koje-su-prednosti-maticnih-celija-iz-krvi-pupcanika-u-odnosu-na-one-iz-kostane-srzi

  • Matične ćelije iz krvi pupčanika koriste se u transplantaciji hematopoetskih matičnih ćelija već gotovo tri decenije. Koje su prednosti i nedostaci takve njihove upotrebe?

Dr Perlou: Da bi se hematopoetske ćelije prikupile iz koštane srži, potrebna je bolna procedura koja obično zahteva opštu ili spinalnu anesteziju. Troškovi su daleko veći. Takođe, pacijent kom je potrebno presađivanje hematopoetskih matičnih ćelija, uglavnom mora da čeka i po nekoliko meseci da bi se pronašao adekvatan donor.

S druge strane, prikupljanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika je potpuno bezbolno i neinvanzivno. Ni za majku ni za bebu ne postoji nikakav rizik tokom procesa.

Kod onih koji dobijaju matične ćelije iz krvi pupčanika ređe se javlja bolest kalema protiv domaćina (GvHD). Takođe, matične ćelije su spremne za upotrebu odmah po skladištenju.

  • Koje nove oblasti u primeni matičnih ćelija iz krvi pupčanika koje obećavaju? Za koje se interesuju vaši pacijenti?

Dr Perlou: Većina mojih pacijenata interesuje se za polja istraživanja učestalih pedijatrijskih stanja poput cerebralne paralize i autizma, ali i hroničnih poput dijabetesa. U našim razgovorima smatram da je važno da istaknem da je za neka stanja, uprkos obećavajućim ishodima u preliminarnim studijama, potrebno još istraživanja.

PROČITAJTE VIŠE: http://www.medigen.rs/blog/primena-matinih-elija-u-leenju-leukemije

S druge strane, pošto sam specijalista za akušerstvo i susrećem se sa brojnim slučajevima prevremenog porođaja, naročito sam zainteresovan za rad na potencijalnoj ulozi matičnih ćelija iz krvi pupčanika u poboljšanju ishoda dece koja su rođena sa hipoksično-ishemičnom encefalopatijom. Podvlačim, to je nešto na čemu će se tek raditi u budućnosti.

  • Kakva je situacija sa primenom matičnih ćelija iz krvi pupčanika u lečenju cerebralne paralize?

Dr Čez: U teoriji, terapija matičnim ćelijma može da popravi oštećenja na ćelijama bez rizika od neželjene reakcije imunog sistema. Jedna stvar koja je zajednička pacijentima koji su pretrpeli povredu glave ili šlog, kao i bebama koje su rođene sa cerebralnom paralizom je ta što su tokom života skloniji hroničnom zapaljenju mozga.

PROČITAJTE VIŠE: http://www.medigen.rs/blog/maticne-celije-pomogle-decaku-sa-cerebralnom-paralizom

Upotreba matičnih ćelija iz krvi pupčanika je u istraživanju na životinjama i u pojedinim slučajevima na ljudima, pokazala da je moguće smanjiti zapaljenja i sprečiti propadanje neurona. Deluje da u nekim slučajevima posledice povreda glave i nedostatka kiseonika u mozgu mogu da se leče matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, što je uzbudljiva mogućnost.

U dve velike kontrolisane studije – jednoj u Koreji i drugoj u Sjedinjenim Američkim Državama – upotreba autolognih matičnih ćelija iz krvi pupčanika u određenom nivou je kod dece sa cerebralnom paralizom čak povratila jedan stepen funkcionalnih i motoričkih veština.

  • Zašto se veruje da su matične ćelije iz krvi pupčanika efikasne u lečenju autizma?

Dr Čez: Autizam je heterogeno stanje koje, kao i cerebralna paraliza, može da ima brojne uzroke. Postoje faktori okruženja, genetika, autoimuni faktori i stanja povezana sa zapaljenjima, koji igraju ulogu u razvoju autizma.

PROČITAJTE VIŠE: http://www.medigen.rs/blog/da-li-ce-maticne-celije-u-buducnosti-leciti-autizam

Ona deca s autizmom koja možda imaju hronično zapaljenje, mogu imati potencijalnu korist od matičnih ćelija. Takođe, mogu biti korisne za određene pacijente koji imaju genetičku komponentu autizma, ali je potrebno još istraživanja.

KAKO DA OBEZBEDITE ZDRAVU BUDUĆNOST SVOJE DECE?

Već je potvrđeno da matične ćelije iz krvi pupčanika igraju ključnu ulogu u lečenju više od 80 bolesti. Taj broj će zahvaljujući novim istraživanjima na ovom polju samo rasti.

Zaštitite zdravu budućnost svojih najmlađih i sačuvajte njihove matične ćelije u Future Health banci matičnih ćelija koja ima najveći broj akreditacija na svetu.

Ukoliko čekate prinovu, možete se POTPUNO BESPLATNO prijaviti putem ovog linka: http://www.medigen.rs/cuvanje-maticnih-celija i ostvariti POSEBNU POGODNOST: 420€ POPUSTA za čuvanje matičnih ćelija na period od 30 GODINA, i 20.000€ za lečenje matičnim ćelijama i to BEZ PLAĆANJA UNAPRED!